Vettünk két jegyet a Nemzeti Színház Egri csillagok című előadására, ahol jelnyelvi tolmács is lesz. A színház online műsorfüzetében úgy szerepel, hogy “Látás- és hallássérültek számára akadálymentesített előadás”.

Felvettem a kapcsolatot a színházzal, hogy lehetőséget kérjek egy technikai próbára annak érdekében, hogy nagyothallók részére is érthető legyen majd az előadás.
Nagyon készségesek voltak, megkaptam a hangmérnök elérhetőségét. A megbeszélt napon előadás előtt több mint egy órával az okosmikrofonokat (amik a hallókészülékekbe közvetlenül továbbítják az érthető beszédet) elhelyeztük a színpadon, megvolt a sikeres hangpróba. A hangmérnököt láthatóan érdekelte az általam vitt technológia, nagyon kedves volt, felajánlotta, hogy az előadás kezdetéig menjük fel a legfelső szinten levő büfébe, együnk-igyunk. Belépéskor rendesen meg voltunk nézve és hamar kiderült, hogy miért: a művészek privát büféjébe csöppentünk be…ami egy nagyon hangulatos, autentikus környezettel és csodás panorámával bírt. Természetesen szó sem lehetett “lesifotóról” vagy “Drága művész úr, megenged egy közös szelfit?” attitűdről. Nagyon laza volt egyik-másik, volt aki pólóban, zokniban pihent, vagy köntösben, hajcsavarokkal tanulta épp a szerepét. 🙂 Többek közt Cserhalmi Györgyöt és Udvaros Dorottyát élmény volt ilyen közegben és közelről látni. Fotók is csak őket kizárva születtek.

Az első felvonásra csak hangpróba végett ültünk be… aztán meghívtak minket a másodikra is. 🙂
A színház részéről nagyon kedves gesztus volt ez! 🙂 “Csongor és Tünde” ebben a rendezésben nagyon látványos és szórakoztató volt!

Nekünk most már érthető is. 😍

Blog